Welke soorten glas kan ik kiezen?
Elk merk heeft zijn eigen soorten glas die van verschillende fabrikanten afkomen en vaak ook andere andere namen hebben. Toch zijn die vele namen vaak terug te leiden naar enkele glassoorten. We brengen ze hier voor je in beeld
Blank glas
Blank glas is de meest voorkomende glassoort. Het is doorzichtig glas en ideaal om zicht te behouden tussen verschillende ruimtes in je huis of kantoor.
Blank glas
Blank facetglas
Blank facetglas is het zelfde doorzichtige glas maar dan met een facetrand aan de buitenkant van het glas. De facetrand is een stijlelement en past goed bij deuren die ook een facetrand hebben.
Blank facetglas
Mat glas en nevelglas
Matglas is een veelgebruikte glassoort die ervoor zorgt dat er wel licht door het glas heen komt maar ook een duidelijke afscheiding tussen 2 ruimtes vormt. Er zijn 3 hoofdsoorten mat glas die we onderscheiden. 2 soorten vallen onder mat glas en een soort noemen we nevelglas.
Mat glas - Geëtst
Bij geëtst glas wordt glas bewerkt met een zuur (fluorwaterstof) wat dankzij de chemische reactie gedeeltelijk oplost waardoor er een matte laag op de ruit komt. Het voordeel van geëtst glas is dat de laag redelijk glad blijft waardoor je geen last hebt van moeilijk verwijderbare vingerafdrukken op je glas. Bij geëtst glas is er sprake van één kant van het glas die geëtst wordt. Op dit moment is al het glas wat verkocht wordt op Deurtotaalmarkt geëtst glas.
Mat glas - Gezandstraald
Het zandstralen van glas zal ervoor zorgen dat het glas minder transparant wordt. Hoe groter de zandkorrels die gebruikt worden hoe minder transparant het glas wordt. In onze termen wordt het glas dus matter bij het gebruik van grotere zandkorrels. Het nadeel van gezandstraald glas is dat het een ruwe laag veroorzaakt aan de kant van het glas waar het gezandstraald is. Dit zorgt ervoor dat het moeilijker is om vingerafdrukken te verwijderen van deze kant. Op Deurtotaalmarkt verkopen we op dit moment geen gezandstraald glas.
Dubbel glas met matte folie / Nevelglas
Bij het nevelglas (deze glassoort wordt op onze site alleen door Skantrae verkocht) is er sprake van 2 lagen blank glas waartussen een matte folie geplaatst is. De buitenkant van het glas is dus altijd glad en je verwijderd eventuele vingerafdrukken dan ook simpel met een doekje. Nevelglas wordt ook wel melkglas genoemd door de melkwitte uitstraling van het glas.
Verschillen mat glas en nevelglas
Het verschil tussen mat en nevelglas is online lastig uit te leggen maar we gaan het proberen. Nevelglas is duidelijk witter en minder transparant dan mat glas. Bij nevelglas zul je dan ook minder snel de contouren zien van een persoon die achter het glas staat zoals te zien in het verschil tussen afbeelding .. (nevelglas) en afbeelding … (mat glas). De contouren worden pas zichtbaarder wanneer de persoon dichtbij het glas staat. Bij mat glas is de persoon achter het glas wel sneller te zien en de contouren van de persoon ook. Mat glas laat dan ook wat meer licht door dan nevelglas.
Nevelglas
Mat glas
Mat facetglas
Bij mat facetglas is het glas mat met een facetrand van blank glas. De facetrand is een stijlelement en past goed bij deuren met een facetrand als profiel.
Mat facetglas
Figuurglas – Bergjesglas – Canalé mat glas – Spinnenwebglas
Figuurglas is glas dat, na dat het de glasoven verlaten heeft, tussen 2 walsen wordt geplaatst. Deze walsen zorgen aan één kant van het glas voor een patroon in het glas. Bij Deurtotaalmarkt kennen we 3 soorten glas die gebruik maken van deze techniek. Dat zijn bergjesglas, spinnenwebglas en Canalé mat glas. De patronen van de verschillende glasssoorten zie je hieronder.
Bergjes glas
Canalé mat glas
Spinnenwebglas
Glas-in-lood
Voor de klassiekere huizen kun je altijd kiezen voor Glas-in-lood. De naam van het glas zegt het eigenlijk al. Glas-in-lood bestaat uit meerdere glasplaten tussen een frame gemaakt van lood. Het mooie van dit glas is dat het is verschillende vormen en kleuren beschikbaar is. Let op dat glas-in-lood niet altijd bestaat uit veiligheidsglas.
Veiligheidsglas
Alle glassoorten die we aanbieden, afgezien van het glas-in-lood, bestaan uit veiligheidsglas. Veiligheidsglas in je deur is verstandig in meerdere situaties. Zo heb je kinderen die al spelend door het huis heen rennen, de ladder in huis die net te ver uitwijkt tijdens het vervoeren of ben je zelf misschien een beetje onhandig en struikel je.
Het veiligheidsglas in de deuren is letselveilig glas. Dit wil zeggen dat het glas wanneer het breekt uiteenvalt in een veilig breukpatroon. Hierdoor zullen er geen grote glasscherven ontstaan waaraan je je ernstig kunt snijden. Ernstig letsel wordt hiermee vermeden.
Isolatieglas
Met isolatieglas zorg je dat de warmte in je huis blijft en hoef je dus minder te stoken in huis. Dat scheelt weer in de kosten! Het isolatieglas in de buitendeuren op Deurtotaalmarkt is te krijgen in dezelfde stijlen als het glas voor een binnendeur. Zo kun je blank isolatieglas, blank facet isolatieglas maar ook glas-in-lood isolatieglas kopen op onze site. Het isolatieglas is naast milieuvriendelijk ook dubbelzijdig gehard veiligheidsglas en dus extra veilig.