Welke scharnieren heb ik nodig voor mijn deur?
Het kiezen van de juiste scharnieren voor je deur kan lastig zijn omdat er nogal wat varianten zijn. We gaan je helpen om de juiste keuze te maken door je te vertellen waar je op moet letten en wat de verschillen tussen de scharnieren zijn.
Scharnieren voor opdekdeuren
Bij opdekdeuren maken we gebruik van paumelles. Paumelles zijn scharnieren waarbij de stift van de ene kant van het scharnier valt in het gat van de andere kant van het scharnier. Hierdoor kun je de deur makkelijk uit het scharnier optillen en bijvoorbeeld in een ander kozijn plaatsen. Paumelles kunnen over het algemeen minder gewicht dragen dan scharnieren. Je hebt 2 soorten paumelles, inboorpaumelles en paumellescharnieren. Inboorpaumelles draai je in de deur en het kozijn en paumellescharnieren bevestig je met schroeven aan de deur en het kozijn.
Scharnieren voor stompe binnendeuren
Voor stompe binnendeuren zijn er ook meerdere soorten scharnieren beschikbaar om je deur mee af te hangen. Een simpele vuistregel is om 3 scharnieren te gebruiken. Daarmee zit je bij een binnendeur altijd goed. In theorie zou je kunnen zeggen dat 2 scharnieren voldoende zijn bij een deur tot 211,5 cm hoog en dat je bij een deur van 231,5 cm altijd voor 3 scharnieren moet gaan. Deze regel is alleen niet voor alle deuren toe te passen dus als je een zware deur hebt met veel glas is het handig om voor 3 scharnieren te gaan. Heb je gekozen voor een boarddeur met honingraatvulling zou je de deur prima kunnen afhangen met 2 scharnieren.
Dingen om op te letten:
- In de regel zal een scharnier met een groter blad meer gewicht kunnen dragen. Een scharnier van 89 x 89 mm kan dus meer gewicht dragen dan een scharnier van 76 x 76 mm.
- Een kogellagerscharnier zorgt ervoor dat de knopen rond de scharnierpen worden ondersteund door kogellagers. Hierdoor zal het scharnier soepeler bewegen.
- Onzichtbare scharnieren worden verwerkt in het kozijn en de deur en zijn van de buitenkant niet zichtbaar. Daarnaast kunnen de onzichtbare scharnieren ook meer gewicht dragen. De prijzen voor deze scharnieren liggen dan ook hoger dan bij normale scharnieren.
Scharnieren voor buitendeuren
Bij buitendeuren komt al snel het woord veiligheid om de hoek. Je wilt een veilige voordeur en achterdeur hebben zodat dieven geen kans meer maken. Op het gebied van scharnieren is ook nagedacht over de veiligheid en is men met het veiligheidsscharnier gekomen. Een veiligheidsscharnier maakt gebruik van een veiligheidsnok (ook wel een dievenklauw genoemd). Dit nok valt in het kozijn op het moment dat de deur dicht is. Hierdoor kan een inbreker de deur niet optillen, zelfs als hij de scharnieren weet los te zagen van de deur. Dat wil niet zeggen dat je persé veiligheidsscharnieren nodig hebt voor je buitendeur. Er zijn ook andere manieren om je deur te beveiligen zoals een driepuntssluiting.
- Er zijn verschillende veiligheidsscharnieren met een SKG-keurmerk. SKG*** is daarbij het beste.
- Een buitendeur is zwaarder als een binnendeur en de scharnieren zullen dus ook meer gewicht moeten kunnen dragen.
- In de regel zal een scharnier met een groter blad meer gewicht kunnen dragen. Een scharnier van 89 x 89 mm kan dus meer gewicht dragen dan een scharnier van 76 x 76 mm.
- Een kogellagerscharnier zorgt ervoor dat de knopen rond de scharnierpen worden ondersteund door kogellagers. Hierdoor zal het scharnier soepeler bewegen.